Metsämieli- menetelmä
Mielellään luonnossa

Metsämieli- inspiraatioseminaari 30-31.8.2024 

Työpajat ja vetäjien esittely

Metsämieli- inspiraatioseminaarin ohjelma löytyy täältä  Metsämieli- inspiraatioseminaari 2024.

Seminaaripäivinä työpajoja järjestetään 16 erilaista, neljä työpajaa rinnakkain, joista osallistuja valitsee/esittää toiveen työpajaan osallistumiselle. Työpajojen vetäjät ovat kokeneita alan asiantuntijoita ja/tai Metsämieli- kouluttajia tai - ohjaajia. 

Työpajat järjestetään Hyvinkään Sveitsin lähiluonnossa, harjumaastossa ja havupuumetsien suojassa lukuunottamatta työpajaa TP3. Työpajoihin kokoonnutaan Hotelli Sveitsin edustalle, josta työpajojen vetäjät hakevat osallistujat ryhmässä toteutettaviin, toiminnallisiin työpajoihin. 

Pukeudu sään mukaisesti ja valmistaudu kävelemään leppoisasti, seisomaan ja keskustelemaan työpajojen teemoissa ja harjoituksissa. Ota mukaasi pieni reppu ja vesipullo, mikäli sää on helteinen. Työpajoissa et tarvitse muistiinpanovälineitä, sillä yhteenvedon työpajojen sisällöistä saat sähköisesti jälkikäteen.

Työpajoihin otetaan osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos toivomasi työpaja on täynnä, ehdotamme tilalle toista. Mikäli työpajat täyttyvät 30.4.2024 mennessä, järjestämme mahdollisuuksien mukaan lisää työpajoja eri teemoissa ja ilmoitamme niistä ilmoittautuneille viimeistään 15.5.2024 mennessä. Työpajoja koskee samat peruutusehdot kuin koko seminaaria. Mahdollisista peruutuspaikoista ilmoitamme työpajoihin jonoon jääneille sähköpostitse viimeistään kolme viikkoa ennen seminaaria. 

Ilmoittaudu ensin seminaariin täällä:  https://secure.mixingnuts.net/MM10v_ilmo

Valitse ja varaa työpajat(työpajan numero), joihin haluaisit osallistua (2/päivä) 30.5.2024 mennessä: forestmindseminar(at)gmail.com

TYÖPAJAT perjantaina 30.8.2024 klo 13.00- 15.30

Työpajojen vetäjien ja sisältöjen kuvaukset taulukkojen alla.

klo 13.00-14.00

TP1. Tunnetaitoja luonnossa, Laura Rahikkala, LitM, Aitoluoto

TP2. Metsämielellä työyhteisöissä,
Sirpa Arvonen, KM, Metsämieli- kouluttaja

TP3. Metsämieli sisätiloissa, Aana Vainio, Metsämieli- kouluttaja, Lillukkametsä

TP4. Palautumisen taidot, Elina Lilja, lyhytterapeutti, työnohjaaja, Metsämieli- kouluttaja, Mielen liekki

klo 14-14.30

välipala hotellilla

välipala

välipala

välipala

klo 14.30- 15.30

TP5. Metsämieli-menetelmän käyttö vankien ja heidän perheidensä kanssa, Katariina Soihtu, ohjaaja, RETS-Rikoksettoman elämän tukisäätiö

TP6. Ohjaamojen Onni- nuorille metsämielellä,
Tiina Puusniekka, sosionomi AMK, Topi Ehrlund sosionomi YAMK ja Hanna Kostet VTM, sosiaalityöntekijä

TP7. Metsämielestä tukea syöpäpotilaille, Terhi Pyykönen, fysioterapeutti YAMK, ratkaisukeskeinen valmentaja

TP8. Palautumisen taidot, Elina Lilja, lyhytterapeutti, työnohjaaja, Metsämieli- kouluttaja, Mielen liekki


TYÖPAJAT lauantaina 31.8.2024 klo 13.00- 15.30

Työpajojen vetäjien ja sisältöjen kuvaukset taulukkojen alla.

  13.00- 14.00 pm

TP9. Running Nature Based Community Groups
Stephen McCabe, Tariki Trust, Health All Round, Green Temple Therapy

TP10. Resilience by Forest Mind, Erja Järvelä, Forest Mind International Lead

TP11. Wellbeing from the nature  +65 - activities
Virpi Jussila, Suomen Latu/Association of Ourdoor and Recreational Activities

TP12. Forest Mind- training inhouse, Aana Vainio, Forest Mind Trainer

14.00-14.30 pm

Coffee break at the hotel

Coffee break 

Coffee break 

Coffee break 

14.30-15.30 pm

TP13. Forest Mind in mental health work - based on experiences, Eva Romi, Forest Mind Trainer

TP14. Forest Mind- training inhouse, Aana Vainio, Forest Mind Trainer  

TP15. Forest Mind for Humankind, Jeanette Srabonian, Forest School Leader

TP16. Forest Mind workshop by Czech- style, Martina Holcova, Forest Mind TrainerTyöpajojen esittelyt (täydentyvät maaliskuun aikana)

Perjantain työpajat suomeksi ja lauantain työpajat englanniksi.

TP1: Tunnetaitoja luonnossa

Kun olemme tietoisia tunteistamme, meillä on mahdollisuus myös vaikuttaa siihen, miten reagoimme tunteisiin. Tässä työpajassa pysähdytäänkin tunteiden äärelle; tunnistamaan ja kehollistamaan tunteita. Metsämielisten harjoitusten avulla harjoittelemme hankalien tunteiden kohtaamista sallivasti ja hyväksyvästi, ja lisäksi harjoittelemme lempeyttä itseämme kohtaan. 

Vetäjä: Laura Rahikkala,LitM, Metsämieli-vetäjä, mindfulness tunnetaitovalmentaja, tanssi-liiketerapeuttisten menetelmien ohjaaja
Aitoluoto. Lisätietoja:  https://www.aitoluoto.fi/laura

TP2: Metsämielellä työyhteisöissä

Työelämässä ovat läsnä tunnetaidot, vuorovaikutuksen merkitys, kuormituksen ja palautumisen taidot sekä työyhteisötaidot. Metsämieli- menetelmän harjoituksia voi soveltaa ja hyödyntää työyhteisötaitojen parissa työskentelyssä, työyhteisön erilaisten vuorovaikutus- ja muutosvaiheiden tukemisessa sekä työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukemisen prosesseissa. Voisimmeko puhua työyhteisön mielentaidoista? Voisivatko työyhteisöt viettää säännöllisiä luontoilupäiviä?

Vetäjä: Sirpa Arvonen, KM, Metsämieli- kouluttaja

TP3: Metsämieli sisätiloissa

Luontokuvien katselu, luontomielikuvien ja luonnon aistimaailman herättely tuottaa vastaavanlaisia hyvinvointivaikutuksia kuin luonnossa oleilu. Tule perehtymään sisätiloissa toteutettavien Metsämieli- harjoitusten soveltamiseen ja hyödyntämiseen asiakasryhmille, jotka syystä tai toisesta eivät pääse ulkoilemaan. 

Vetäjä: Aana Vainio, Metsämieli- kouluttaja, Lillukkametsä. Lisätietoja:  https://lillukkametsa.fi/aana-2/

TP4: Palautumisen taidot

Arjessa meillä on toisinaan tapana pitää itsemme kiireisenä, suorittaa ja selviytyä. Palautuminen alkaa vasta, kun vaatimukset päättyvät. Palautumista voi vahvistaa pienilläkin käytännön teoilla, jotka elvyttävät kehoa ja mieltä kuormituksesta. Palautumisen taidot -työpajassa pääset oivaltamaan uutta palautumisesta ja kokeilemaan, miten voit lähiluonnon ja helppojen Metsämieli-harjoitteiden avulla edistää niin fyysistä kuin psyykkistä palautumista.

Vetäjä: Elina Lilja, lyhytterapeutti, työnohjaaja, Metsämieli- kouluttaja, Mielen liekki. Lisätietoja:  https://www.mielenliekki.fi/

TP5: Metsämieli-menetelmän käyttö vankien ja heidän perheidensä kanssa

Rikoksettoman elämän tukisäätiön Lapsi- ja läheistyössä Metsämieli-menetelmästä on tullut kiinteä osa perheleiritoimintaa. Voimavara- ja mielentaitoharjoitukset luonnossa ovat olleet pidettyjä ja hyödyllisiä harjoituksia vanhemmuuden ja parisuhteen tukemiseen kun vanhempi on vankilassa ja elämäntilanne perheessä usein haasteellinen.

Vetäjä: Katriina Soihtu työskentelee ohjaajana lapsi- ja läheistyössä RETS-Rikoksettoman elämän tukisäätiössä.

Lisätietoja:  https://rets.fi/saatio/palvelumme/lapsijalaheistyo/

TP6: Nuoret metsämielellä

Ohjaamojen Onni tarjoaa matalan kynnyksen psykososiaalista tukea nuorille aikuisille. Luontomenetelmien yhdistäminen perustyöhömme on kiinnostanut meitä jo muutaman vuoden ajan, mistä syystä kävimme syksyllä 2023 Metsämieli-ohjaajakoulutuksen. 
Pääset kokeilemaan, kuinka yhdistämme psykososiaalisen perustyömme ja luontomenetelmät. Kuulet nuorten kokemuksia luonnossa pysähtymisestä: heiltä on tullut hyvää palautetta metsäretkistä, huolimatta vahvoista ennakkoluuloista. Kerromme myös, kuinka olemme madaltaneet kynnystä luontomenetelmien hyödyntämiseen: luonto löytyy myös kaupunkipuistosta.

Tiina Puusniekka, sosionomi AMK, Topi Ehrlund sosionomi YAMK ja Hanna Kostet VTM, sosiaalityöntekijä

Lisätietoja:  https://ohjaamot.fi/web/ohjaamojenonni

TP7: Metsämielestä tukea syöpäpotilaille

Terhi järjestää Syöpäyhdistykselle erilaisia luontopainotteisia kuntoutuskursseja, joissa hän käyttää Metsämieli- harjoitteita. Terhi jakaa kokemuksia sekä fysioterapeutin että terveyden edistämisen näkökulmista.

Vetäjä: Terhi Pyykönen, fysioterapeutti YAMK,  ratkaisukeskeinen valmentaja sekä Metsämieli ohjaaja, Tmi T. Pyykönen

TP8. Palautumisen taidot

Arjessa meillä on toisinaan tapana pitää itsemme kiireisenä, suorittaa ja selviytyä. Palautuminen alkaa vasta, kun vaatimukset päättyvät. Palautumista voi vahvistaa pienilläkin käytännön teoilla, jotka elvyttävät kehoa ja mieltä kuormituksesta. Palautumisen taidot -työpajassa pääset oivaltamaan uutta palautumisesta ja kokeilemaan, miten voit lähiluonnon ja helppojen Metsämieli-harjoitteiden avulla edistää niin fyysistä kuin psyykkistä palautumista.

Vetäjä: Elina Lilja, lyhytterapeutti, työnohjaaja, Metsämieli- kouluttaja, Mielen liekki. Lisätietoja:  https://www.mielenliekki.fi/

TP9. Running Nature Based Community Groups

When people think of nature therapy experiences, they often imagine retreats out in the wilderness. However, many people live in towns and cities without the opportunity to take themselves away for such immersive experiences. Nature-connection community groups that are run in urban environments offer a different way. These groups tackle social isolation by connecting people with each other, as well as with everyday nature – even the weeds that grow in the pavement!

Stephen McCabe is an ecotherapy practitioner and writer. His work includes tutoring for the Ten Directions eco-therapy training programme and facilitating eco-therapy groups for a mental health charity in Scotland. He is a qualified person-centred counsellor and he has worked therapeutically with people for many years. He is currently writing his first novel, which is based on Scottish nature and folklore. You can find him at www.naturetherapyonline.net

Trainer: Stephen McCabe, Tariki Trust, Health All Round, Course Director at Tariki Trust, Green Temple Therapy

TP10. Resilience by Forest Mind 

Many Forest Mind exercises support various sides of our resilience capability. Erja will guide you through a set of exercises, combined with a little bit of talking  about resiliency and give an example how one can improve own resiliency in nature.

Trainer: Erja Järvelä, Forest Mind International Lead.
Erja is a Holistic Health Coach, Ecotherapy practioner and  Forest Mind Trainer. She is currently studying also to become  a Neuropsychiatric counsel end of 2024.
More Information about Erja:  https://www.mixingnuts.fi/en-us/aboutme/

TP11. Wellbeing from the nature  +65 - activities

There is a variety of ways to be outdoors throughout the life. Being outdoors is much more than just enhancing the physical activity. It connects people to each others and nature surround them. Nature gives a good space to support also social and mental wellbeing especially in that age group.
Virpi works as a project manager at Outdoor association of Finland. Our project is called Wellbeing from the outdoor activities (age group +65), funded by Ministry of Education and Culture. More information: www.suomenlatu.fi/hyvinvointiaulkoilusta
Virpi is a biologist, environmental educator, outdoor activator and a certified Forest mind -guide. I have worked in a variety of  projects to promote and train nature-based learning and activities.

Trainer: Virpi Jussila, Suomen Latu/ Outdoor association of Finland

TP12. Forest Mind- training inhouse

If your clients are not able to go outdoors, you are still able to use pictures, materials from nature
and their imagination to wake up senses and sensitivity indoor. The impacts for well-being are
quite equivalent for being outdoors in the nature. We will share experiences how to adapt and
make use of Forest Mind -exercises indoor.

Trainer: Aana Vainio, Forest Mind Trainer

TP13. Forest Mind in mental health work - based on experiences

Natural environment supports the well-being of the mind. Still, we can bypass these good effects, e.g. by focusing on performance or ignoring our own needs and resources.
The exercises of the Forestmind method help to find a connection with ourselves and the surrounding nature. In the workshop, we will try out exercises that you can use to support and maintain mental well-being. Eva has guided the Forestmind method exercises for several years in mental health work.

Trainer: Eva Romi, Forest Mind Trainer and solution-focuced brief therapist

TP14. Forest Mind- training inhouse

If your clients are not able to go outdoors, you are still able to use pictures, materials from nature
and their imagination to wake up senses and sensitivity indoor. The impacts for well-being are
quite equivalent for being outdoors in the nature. We will share experiences how to adapt and
make use of Forest Mind -exercises indoor.

Trainer: Aana Vainio, Forest Mind Trainer

TP15: Forest Mind for Humankind

Practicing skills for long term positive change.
Jeanette is an Archimedes Forest School Leader with a passion for delivering authentic Forest School programmes in the UK, inspired over the past 10 years while working with multiple brilliant young minds aged from 2-16 years old across the spectrum of educational backgrounds. These include children experiencing trauma of homelessness, to the most affluent, privileged primary school children as well as longer- term programmes for holistic development of mainstream and home schooled learners.
This workshop is presented through the combination of a Forest School session and Metsämieli methods where both promote the ethos of regular engagement with nature and a social connectedness to break down all barriers to learning and personal development. Through the established research, well recognised understanding of outdoor experiential learning and its significant benefits, participants explore together how can we ensure that our Metsämieli programmes reach everyone in our groups as we come across many differences, diversities and perceptions in our clients? Together, through knowledge, experiences and voices from within our profession, the question which deserves our further study, discourse and attention is how can we encourage, promote and share this emerging, innovative approach to bring about more positive change and increased awareness of Metsämieli to the wider world?

Trainer: Jeanette Srabonian, Forest School Leader

TP16. Forest Mind workshop by Czech- style

Trainer: Martina Holcova, Forest Mind Trainer. More Information:  https://lesnimysl.cz/o-nas/mgr-martina-holcova/